Vraag: Soms voelt het kousje slijmerig en glad. Hoe komt dit?
Antwoord: Dit probleem treedt vaak na 2 a 3 weken op. Het wordt meestal ontdekt doordat afwijkingen in de vochtmeting gaan ontstaan. Er is een sterke groei van micro-organismen. Bij gebruik van Aquanex is dit probleem verdwenen.
Vraag: Het kousje is na 2 tot 4 weken verdroogd. Hoe komt dit?
Antwoord: Er is een dusdanige vervuiling van de meetbox dat het meegevoerde vuil vanuit het reservoir het kousje verstopt (zie verderop voor mogelijke oorzaken). Het wordt meestal ontdekt doordat de vochtmeting 100% gaat aanwijzen. Bij gebruik van Aquanex is dit probleem verdwenen.
Vraag: Het kousje is soms verdroogd of slijmerig, wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Antwoord: Problemen ontstaan door vervuiling (micro-organismen zoals: bacteriën, schimmels, algen, enz.). Deze vervuiling kan het vloeistof transport in het kousje blokkeren waardoor het kousje droog wordt. Het is dus van belang met een zo schoon mogelijke meetbox te beginnen. De volgende oorzaken kunnen aanwezig zijn:
Vraag: Is de kleur van het kousje van invloed op de meting?
Antwoord: Ja, de gebruikte verfstoffen van het kousje kunnen de verdampingswaarde beïnvloeden. Aquanex kousjes zijn daarom ongekleurd.
Als het kousje enige tijd in de meetbox heeft gezeten, kan het zijn aangetast door de luchtstroom (bij vernevelen, sproeien, gewasbescherming, vervuiling in de lucht, enz.).
Met het ongekleurde Aquanex kousje is dit eenvoudig te constateren.
Vraag: Is het materiaal van het kousje van invloed op de meting?
Antwoord: Ja, het materiaal is van invloed op de vochtmeting omdat dit mede de verdampingswaarde bepaald. Bij een andere verdampingswaarde krijg je een andere vochtmeting. Bij Aquanex kousjes is de verdampingswaarde geheel volgens de waarde die uw computer programma verwacht.
Vraag: Het kousje in de meetbox voelt nog vochtig. Ik gebruik een goedkoop merkloos kousje en dat lijkt het dus goed te doen. Als ik door de kas loop, lijkt het klimaat soms niet overeen te komen met wat ik op de computer aflees. Hoe kan dit?
Antwoord: Uw computer neemt aan dat de computer metingen correct zijn. Als bij uw kasbesturing het vocht in de kas een rol speelt, worden verwarming, luchting en schermen geregeld op basis van deze metingen.
Als de natte bol meting in de meetbox niet voldoende vochtig wordt gehouden door het kousje, zal de vochtigheidsmeting in uw kas niet correct zijn. De computer probeert dit echter 'goed' te maken door de besturing aan te passen. Hierdoor ontstaat het verkeerde klimaat op basis van verkeerde metingen. Afhankelijk van de ernst van dit probleem kunt u dit 'voelen'. In de praktijk kost dit veel gas en de kwaliteit van uw product gaat achteruit. (zie de eisen die aan kousjes worden gesteld).
Vraag: De verdamping van Aquanex lijkt hetzelfde als bij demi water. Klopt dat wel?
Antwoord: Ja, Aquanex heeft precies dezelfde verdampingseigenschappen als demi water. De verschillende toevoegingen aan Aquanex zijn dusdanig dat deze basis eigenschappen in stand blijven. Dit is ook van het grootste belang voor een betrouwbare werking van uw computer. Deze berekent hieruit uw raamstanden en verwarming temperaturen.
Vraag: Bij welke meetboxen kan Aquanex worden gebruikt?
Antwoord: Om de meetboxen goed te laten functioneren, stellen de fabrikanten van meetboxen eisen aan het kousje en de vloeistof. De Aquanex producten voldoen aan de kwaliteitseisen van alle bekende fabrikanten.
Aquanex producten worden gebruikt bij computers van:
Brinkman |
Gicom |
Hoogendoorn |
HortiMaX |
Indal |
P. v.d. Berg |
Priva |
Ridder |
Sercom |
Van der Burg |
Van Vliet |
Vraag: Wat is het verschil tussen Priva Hygrowick en Aquanex kousjes?
Antwoord: Er is geen verschil. De Priva Hygrowick en Aquanex kousjes zijn hetzelfde.
Vraag: Hoe betrouwbaar is de meting met Aquanex?
Antwoord: Aquanex is langdurig onderzocht door het IMAG / DLO in Wageningen en is volkomen betrouwbaar.
Vraag: Wanneer moet het kousje worden gewisseld?
Antwoord: Als altijd Aquanex in het reservoir aanwezig is, blijft het kousje in orde tot minstens 5 liter (een can) met Aquanex via het kousje is verdampt. Zodra het kousje droog is geweest, moet het worden gewisseld voor een nieuw kousje.
Een kousje kan ook van buiten worden aangetast of vervuilen. Het is dan nog wel vochtig maar erg smerig. Het Aquanex kousje is wit om deze vervuiling goed te kunnen constateren. Wisselen van kousje is dus afhankelijk van de vervuiling in de kas en de mate van sproeien, gewasbescherming en overige stoffen die in de lucht aanwezig zijn.
Een groot aantal tuinders wisselt op vaste tijden van kousje bijvoorbeeld bij een nieuwe teelt, één keer per kwartaal, elke even of oneven maand of een ander eenvoudig te onthouden moment.
Vraag: Hoe kan de meetbox worden gecontroleerd?
Antwoord: De natte / droge bol meting is een gedegen en bewezen zeer betrouwbare methode van vochtigheid meten. Een belangrijk voordeel is: de meting kan door de gebruiker zelf worden gecontroleerd. Dit is bij geen enkel ander systeem van vochtmeting mogelijk.
De controle van de meetbox is eenvoudig:
Vraag: Waarom werkt Aquanex?
Antwoord: Het is speciaal ontwikkeld voor de meetbox. Met demi water of andere 'huismiddeltjes' is de correcte werking van de meetbox niet gegarandeerd. De vochtmeting kan dus afwijken. De professional gebruikt Aquanex om verzekerd te zijn van een correcte werking van de meetbox.
Vraag: Soms heb ik twijfels over de vochtmeting. Wat moet ik dan doen?
Antwoord: Als de vochtmeting niet goed is, kost u dat waarschijnlijk zeer veel geld (door bijvoorbeeld verkeerd stoken en luchten).
Als u twijfelt aan de juistheid van de meting, moet u contact met ons opnemen. Wij helpen u geheel gratis en zonder enige verplichtingen uwerzijds.
Wij zijn de specialisten op het gebied van vochtmeting en kunnen u helpen met het oplossen van uw problemen (tel: 010 - 288 74 15).
Vraag: Welke kosten gaan gepaard met het gebruik van Aquanex?
Antwoord: Het verbruik is afhankelijk van de teelt, vochtigheid en temperatuur. Als gedurende het gehele jaar Aquanex wordt gebruikt, bedragen de kosten per meetbox tussen de € 20,- en € 36,- per jaar.